Matchinfo

GAIS

Ängelholms FF

1

GAIS

5
Superettan tisdag 20 september @ 19:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Tobias Hurtig:

Moenzas drömmål avslutade storseger mot Ängelholm

GAIS lyckades stå för målen i en match där Ängelholm stod för bollinnehavet. Efter vårens minnesvärda 7-0 match mot ÄFF blev tisdagens match en svårare uppgift för Grönsvart, men till slut lyckades man ändå bärga en säker 5-1-seger efter tre sena mål.

Det var onekligen en känsla av att hösten nu börjar infinna sig då Makrillarna gästade Ängelholm. Det mörknade tidigt, liten arena och bara 626 personer på läktaren. Om det är något Atleterna har lärt sig genom åren så är det att matcherna borta mot de mindre lagen i serien alltid är svåra och matchen mot ÄFF var inget undantag. Men efter två röda kort för hemmalaget sprang siffrorna iväg och resultatet speglar inte hur matchen såg ut under de första 80 minuterna.

Tre snabba mål i chansfattig första halvlek

Ängelholm drog omedelbart upp tempot i matchen och var det lag som styrde matchen inledningsvis. Skåningarna passade ofta med snabb rörelse på offensiv planhalva medan Makrillarna ofta hamnade i lågt försvarsspel, vilket upplevdes naturligt då det var den andra matchen på blott tre dagar. Spelmässigt fick Grönsvart främst koncentrera sig på att hota via omställningar men ofta var  Atleternas framstötar korta.

Men GAIS spelade upp sig efter hand och det började kännas farligare när man kapade åt sig lite mer av bollinnehavet. Ängelholm var fortsatt det temposättande laget men GAIS bjöd helt klart upp dans. Varken Skåningarna eller Göteborgarna kom dock till några riktigt stora lägen och spelet lämnade vid flera situationer en del i övrigt att önska.  Dessutom var det många spelare som hade problem med underlaget vilket också la hinder på vägen, främst för bortalaget.

När matchklockan tickat upp mot minut trettio lade ÄFF in ytterligare en växel och hade bollen farligt runt Atleternas straffområde under flera minuter. Känslan var att GAIS försvarade sig med den äran men den gulblå belägringen gjorde säkert att många av de tillresta supportrarna fundera på hur detta äventyr skulle sluta. Men mitt i Skåningarnas press lyckades dock Grönsvart få upp bollen till höger på offensiv planhalva. Därifrån slog Göteborgarna in ett inlägg som styrdes bort från straffområdet där Malkolm Moenza kom springandes och sköt ett skott, vilket Luka Mijaljevic vaket styrde i mål på en typisk målskytts manér.

Efter målet fick Makrillarna ett stort tillskott med energi och började spela på ett sätt som påminde om vårmatchen mot ÄFF. GAIS fick omedelbart efter målet upp bollen till Luka Mijaljevic som spelade till Moenza. Moenza slog i sin tur ett precist inlägg på Johan Lundgrens panna som tyvärr nickade bollen i målvaktens famn från nära håll. Årets upplaga av GAIS är knappast de som grämer sig och så inte heller denna gång utan man vann snabbt tillbaka bollen till offensiv position. Därifrån lyckades Luka Mijaljevic få fram bollen till Dardan Rexhepi som inne i straffområdet vände upp och serverade Alibek Aliev ett öppet mål. Två mål på två minuter för de Grönsvarta var därmed ett faktum.

Tyvärr sett med Gaisögon fick man inte gå in i halvtidsvila med en tvåmålsledning då Skåningarna strax efter GAIS mål slog ett inlägg från högerkanten som nickades vidare till vänsterspringaren Zlojutro som avslutade på volley utom räckhåll för Tommi Vaiho.

Uddamålsledningen för GAIS stod sig till paus och när lagen drog sig tillbaka till omklädningsrummen visade anslagstavlan ett resultat som knappast speglade matchbilden. Men sett till vilka chanser lagen vaskat fram var det heller inte ett onaturligt resultat.

Ängelholm letar förgäves efter kvitteringsmålet

Den andra halvleken påminde till stor del om den första. ÄFF höll i bollen mest och kom ibland fram till situationer som hade kunnat bli farliga. Men GAIS bjöd fortsatt på välorganiserat försvarsspel och det var alltid en grönsvart fot i vägen för den sista gulblå passningen.

Den första delen av den andra halvleken var till stora delar en sömnig tillställning med få chanser att rapportera. Makrillarna lät under perioder hemmalaget ha mycket boll utan att det spred sig någon oro i Atleternas led. En stor eloge ska dock ges till Atleternas uppoffrande och tålmodiga försvarsspel.

När klockan började närma sig sextio minuter fick Ängelholm en frispark strax utanför straffområdet som Bergholtz sköt just utanför Vaihos högra stolpe. Strax därefter meddelade speakern att Dardan Rexhepi blev utbytt mot Robin Book vilket ledde till att två frågor ställdes av de tillrestande Gaisfansen: Var Dardan skadad, och vem är det i så fall som är så vansinnigt lik Dardan där ute på plan? Svaret på frågorna var att speakern tagit fel då det var Alibek Aliev som blivit utbytt.

När mer än hälften av halvleken var spelad började Ängelholm allt oftare hitta in i GAIS straffområde. De gula kände vittring på en för laget viktig kvittering och Atleterna fick ännu tydligare fokusera på defensiven. GAIS låg allt som oftast rätt i försvarspositionerna och precis som tidigare hade ÄFF svårt att göra det sista lilla som behövs för att få bollen i mål.

Ängelholmsbytet som råkade gynna GAIS

När klockan tickat upp till sjuttiosex spelade minuter bytte de grönsvarta in Luther Singh samtidigt som skåningarna bytte in Prince Adjesi. Två byten som skulle visa sig förändra matchens utgång. Kort efter bytena kom Tommi Vaiho ut ur straffområdet för att fösa bort en djupledsboll som då hamnade hos Malkolm Moenza som spelade vidare men samtidigt blev stämplad på vaden av nyinsatte Prince. Det var Ghananens första aktion i matchen efter 30 sekunder på planen och den renderade i ett rött kort.

Christian Järdler drog säkert stora suckar över utkomsten av det bytet och han skulle inte bli gladare när IFK Göteborgs-lånet Patrik Dyrestam kom på efterkälken och kapade Luther Singh. Även i den situationen plockade utmärkte domaren Granit Maqedonci fram kortleken och den blåvite backen fick sitt andra gula kort och därmed fick hemmalaget avsluta matchen med bara nio man.

Med två man fler på planen kändes det onekligen som att Makrillarna hade en mental fördel. ÄFF lyckades dock skapa en farlighet efter en hörna som var på vippen att ge en gulblå ett öppet läge i boxen. Men på kontringen som följde spelade Rexhepi vältajmat fram Luther Singh som var iskall i fritt läge och gjorde matchavgörande 3-1. GAIS var dock inte med det målet utan uppträdde som om man ville att matchen skulle pågå i minst två veckor till.

Strax efter Singhs mål bröt Robin Book bollen offensivt i banan och serverade Luther som på kort tid gjorde sitt andra mål för dagen. Höstens succéman Dardan Rexhepi visade även han ett stort intresse för att hamna i målprotokollet och var sånär när han från nästan ingen vinkel tvingade Skåningarnas målvakt Carl Lindell till en kvalificerad räddning. GAIS femte mål för kvällen skulle dock komma, och det var inte vilket mål som helst!

Moenzas drömmål avslutar matchen

Carl Nyström vann en duell på egen planhalva som ledde till att bollen damp ner hos Moenza. Malkolm började springa på egen planhalva och fortsatte springa förbi första, andra, tredje och till slut fjärde Ängelholmare varpå han sedan sköt bollen välplacerat in i målet då han kommit in i straffområdet. Ett mål som fick de tillresta Gaissupportrarna att fundera på huruvida Malkolm Moenza har släktband med antingen Wanderson eller Maradona, om inte till båda två?

Malkolm hade väntat länge på att få göra sitt första mål för säsongen och det kändes som att hans mål kunde kompensera den långa väntan. AFC vann sin match mot Sirius är poängen upp till kvalplats fortsatt nio. Nästa chans du har att se GAIS försöka minska gapet till AFC är söndagen den 25: e september mot Ljungskile SK.

Ängelholms FF 1 - 5 GAIS

  • tisdag 20 september 2016 @ 19:00
  • Superettan 
  • Åskådare: 626
MÅL AST
12 7 Robin Book Alibek Aliev
13 4 Steven Old
14 5 Luther Singh Luka Mijaljevic 2
15 25 Felix Kasper
16 94 Jesper Johansson
17 30 Pascal Olsson James Sinclair
5
Matcher
4
Vunna
1
Oavgjorda
0
Förlorade

Tidigare möten

21 jul 14 19:20 Superettan GAIS - Ängelholms FF 1 - 0
19 maj 15 19:20 Superettan Ängelholms FF - GAIS 1 - 3
24 sep 15 19:00 Superettan GAIS - Ängelholms FF 2 - 2
22 maj 16 15:00 Superettan GAIS - Ängelholms FF 7 - 0
20 sep 16 19:00 Superettan Ängelholms FF - GAIS 1 - 5
Warning: sprintf(): Too few arguments in /storage/content/81/153681/gaismatch.se/public_html/wp-content/themes/victory/functions.php on line 914