Matchinfo

GAIS

GAIS

1

Athletic FC

1
Superettan lördag 17 september @ 16:00

Matchrapport tagen från GAIS.se, skriven av Daniel Björnalm:

Tangerat klubbrekord efter oavgjort mot AFC

Strålande solsken hälsade de dryga 2000, varav Håkan Hellström var en av dem, på läktarna välkomna till födelsedagsfesten för Gamla Ullevi. Hemmaborgens födelsedagstårta delades broderligt då GAIS och AFC United spelade oavgjort.

Förutsättningarna var fina med det för årstiden fantastiska vädret och med en gräsmatta som inbjöd till vackert spel. Något som passade de båda tränarna Benjamin Westman och Özcan Melkemichel vars respektive lag söker en offensiv lösning med bollen rullandes på marken. Detta var en match med lite annorlunda inramning; dels fyllde som bekant Gamla Ullevi 100 år, (läs mer om detta här) och dels hade GAIS chansen att tangera klubbrekordet på 12 raka matcher på hemmaplan utan förlust (Här läses mer om det). Födelsedagsbarnet fick nöjet att uppleva det sista då det oavgjorda resultatet påvisade hur svårslagna hemmalaget är på Gamla Ullevi.

Tränarparet Weestman/Ljung gjorde en ändring sedan senast då Craig Hendersons plats övertogs av Johan Lundgren. Första halvlek kom att bli en jämn historia där antalet avslut var relativt jämt fördelade. GAIS hade chanser i form av avslut från Luka Mijaljevic, Dardan Rexhepi och James Sinclair, medan gästerna i princip enkom fick se avslut från duktige Omar Eddahri. GAIS hittade under första halvan ofta bra raka uppspel på offensiva spelare medan AFC:s spel var något mer omständligt och possessionaktigt.

GAIS öppnade första halvan på ett fint sätt där laget gång på gång kom till lägen att avsluta. Luka Mijaljevic, James Sinclair och Dardan Rexhepi hade som nämnts alla lägen att låta en ledning färgas i grönsvarta färger. Nämnde Rexhepi borde i den fjärde minuten haft med sig en straff då han av duktige Joshua Wicks i AFC:s mål revs ned. Wicks var inte på bollen utan hans storvuxna lekamen träffade istället Dardan som föll. Rättskipare Robert Daradic uppfattade inte situationen på så vis och vinkade avvärjande till gaisarnas stora förtret. Beröm i aktionen innan den uppkomna situationen måste ges Malkolm Moenza vars snabba, starka och beslutsamma raid på vänsterkanten renderade i ett elegant inspel till Dardan.

Gästerna hade sin bästa period efter att hemmalagets initiala övertag ebbat ut något. Planens bästa spelare Omar Eddahri skaffade sig på fem minuter hela fem avslut varav åtminstone två av dem tillföll kategorin livsfarliga. Det första, och absolut farligaste, var när han i vänster innerposition i princip kom fri med Tommi Vaiho i GAIS mål. Danny Ervik störde honom något och 26-åringen valde att med utsidan försöka att chippa över Tommi mot den bortre gaveln. Vaiho som är erkänt skicklig i dessa lägen läste dock situationen fint och var kallt avvaktande när han inte lät sig överlistas och parerade avslutet med bravur.

Andra halvlek kom att bli av delvis annan karaktär. Bortatränare Melkemichel gjorde några defensiva justeringar och GAIS kunde inte få till den typ av anfallsspel som gett laget mest framgång under första halvlek. Och när sedan gästerna mittback Daniel Jarl var ofin nog att ge sitt lag ledningen efter passivt försvarsspel på en hörna efter tio spelade minuter kändes det som om tunga regnmoln från Torslanda drog in över arenan. Hemmalaget såg dock inte några moln utan skapade per omgående mer (hög)tryck mot gästernas mål.

Chanserna kom dock att bli relativt lätträknade och faktum var att gästerna hade två feta chanser att utöka sin ledning innan Atleterna kvitterade. Först var det den i vintras för GAIS provspelande Abdul Razak som elegant satte lagkompis Mohamed Buya Turay i ett bra läge. Sierre leonierns avslut var snabbt och väl utfört men burväktare Vaiho gjorde en räddande manöver som resulterade i en resultatlös hörna. Den andra chansen stod självfallet Eddahri för. Forwarden från Sundbyberg vek in från vänsterkanten och curlade bollen tätt intill Vaihos vänstra stolpe.

Ett par minuter efter det avslutet föll ett avslut som däremot landade på rätt sida stolpen. Efter att Malkolm Moenza fått tid att sikta in ett inlägg från långt ner vid hörnflaggan kunde en väl tajmad Mijaljevic trycka dit sin tofsbeklädda skalle och 1-1 skrevs in som gällande resultat i matchen. Detta var Lukas nionde mål för säsongen vilket gör honom till GAIS bästa målskytt för året samt avancemang till en femteplats i seriens totala skytteliga.

Efter utjämnandet gick hemmalaget för tre poäng. Tränare Westman bytte ut båda ytterbackarna och ersatte dessa med de offensiva krafterna Alibek Aliev och Luther Singh. De heta chanserna uteblev trots de offensiva planerna och mestadels var det frisparkar och hörnor som tillkom. Tyvärr renderade inte dessa stockholmarna några svårigheter modell större att hantera och Wicks kunde freda sitt mål relativt enkelt.

Den hetaste möjligheten tillföll istället de kommande eskilstunaborna då den inbytte Chidi Omeje sånär fick en tå på likaledes inbytte Isa Demirs läckra volleypass. Hummelbollen hamnade dock i Vaihos trygga förvar och 1-1 kom att rapporteras in till Svenska Fotbollförbundet som slutresultat.

Tangerat klubbrekord gällande obesegrad svit på hemmaplan är i sanning imponerande men det syntes på laget att de hade önskan om att spela hem alla tre poäng. Avståndet uppåt till kvalplatsen minskade inte men än finns chansen att nå den hägrande och hett åtrådda kvalplatsen. Se till att boka in kommande tisdag för ett besök i nordvästra Skåne då GAIS möter ekonomiskt utsatta Ängelholms FF. För inte vill du missa möjligheten att heja fram kapten Old och hans mannar till fortsatt grepp om halmstrået till Allsvenskan?

GAIS 1 - 1 Athletic FC

  • lördag 17 september 2016 @ 16:00
  • Superettan 
MÅL AST
12 7 Robin Book Johan Lundgren
13 22 Alibek Aliev Johan Ramhorn
14 5 Luther Singh Danny Ervik
15 25 Felix Kasper
16 94 Jesper Johansson
17 30 Pascal Olsson
5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

18 jul 15 16:00 Superettan Athletic FC - GAIS 0 - 2
09 apr 16 16:00 Superettan Athletic FC - GAIS 3 - 0
17 sep 16 16:00 Superettan GAIS - Athletic FC 1 - 1
18 maj 18 19:00 Superettan GAIS - Athletic FC 0 - 1
03 sep 18 19:00 Superettan Athletic FC - GAIS