Info om klubben

Syrianska FC

Arena Södertälje Fotbollsarena
Kapacitet 6400
Adress Genetaleden 3, 151 59 Södertälje, Sverige
Ground Info Södertälje Fotbollsarena (populärt kallad Jalla-Vallen eller Jallavalla) är en utomhusarena i Geneta i södra Södertälje i Södermanland.

Arenan byggdes efter Assyriska föreningens avancemang till Fotbollsallsvenskan, och ersatte då Bårsta IP i Karlhov, som inte var anpassad för allsvenskt spel.

Södertälje fotbollscenter består av en uppvärmd konstgräsplan på 105×68 meter. Den har 3 500 sittplatser och omkring 3 000 ståplatser. Dessutom finns tio VIP-lounger. Södertälje fotbollsarena är godkänd för fotbollsspel enligt UEFA:s regelverk. Arenan klarar av fotboll i högre divisioner, exempelvis Royal League. Djurgårdens IF och Hammarby IF har spelat flera matcher i Royal League här.

Namnet ”Jalla-Vallen” användes första gången i en sketch av Telgerevyn. Det kom att få stor spridning på mycket kort tid.

Publikrekord: 8453, Assyriska FF - Syrianska FC i Superettan 31 maj 2009.

Syrianska FC, även känd som Syrianska Football Club, är en svensk professionell fotbollsklubb från Södertälje. Klubben som bildades 1977 av syrianska ungdomar, har klättrat igenom seriesystemet och spelar för tillfället i den näst högsta svenska serien, Superettan. År 1977 bildades klubben som ”Suryoyo Sportklubb”, år 1986 ändrades namnet till Syrianska SK och slutligen till Syrianska FC i och med att klubben växte och avancerade genom seriesystemet. År 2010, bara efter två år i Superettan, så avancerade Syrianska till Allsvenskan för första gången i klubbens historia, och representerar det 61:a laget som spelar i Allsvenskan. För detta så tilldelades Syrianska Telgebragden för Årets idrottsliga prestation i Södertälje.

Eftersom det syrianska folket inte har ett officiellt landslag, ses Syrianska ibland som ett ställföreträdande landslag för folkgruppen, som har sitt ursprung i Turkiet, Irak, Syrien och Libanon som idag är utspridd över hela världen. Klubbens har som en följd härav en supporterbas spridd över hela världen. Deras befordran till Allsvenskan blev en mediasensation i svenska TV-sportprogram, tidningar och dokumentärer. Avancemanget nämndes också i många utländska tidningar. Fotbollsklubben har också en egen supporterlåt som heter ”Ahna Kolan Suryoye”.

Matcher mot Syrianska FC

5
Matcher
1
Vunna
2
Oavgjorda
2
Förlorade

Tidigare möten

16 apr 16 15:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 1 - 1
05 Nov 16 16:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 1 - 0
16 apr 17 17:00 Superettan Syrianska FC - GAIS 2 - 1
12 aug 17 18:00 Superettan GAIS - Syrianska FC 2 - 1
28 apr 19 17:30 Superettan Syrianska FC - GAIS 0 - 0